Krachtig, snel, technisch perfect! Zo voer je als turner op de toestellen je oefeningen uit. Een aparte belevenis? Absoluut! Je traint om steeds sterker te worden, je kweekt echte mannenkracht aan. Turnen is een sport met ongekend veel uitdaging. Spectaculair dus!

Categorieën
 
Iedere jongen kan al heel snel meedoen. Je hoeft geen ster te zijn in saltospringen op de vloer, met handenstand op de brug of met reuzenzwaai aan de rekstok. Integendeel, je kiest voor recreatiegym of wedstrijdturnen op geheel eigen niveau.
 
Vloeroefening
 
Bij de vloeroefening werk je bij voorkeur op een mooi bekleed en verend oppervlak van 12 bij 12 meter of op een (verlengde) lange mat of tumblingbaan. Acrobatische sprongen vormen de hoofdmoot en worden afgewisseld met gymnastische bewegingen, krachtelementen en draaibewegingen. Een goede spierbeheersing speelt een belangrijke rol.
 
Voltige
 
Een toestel met onbegrensde mogelijkheden. Het voltigeren wordt – ten onrechte – afgeschilderd als moeilijk en lastig. Zie je kans om te starten met een technisch goede ondergrond dan zijn die problemen eenvoudig te overwinnen. De presentatie mondt dan uit in elegant over het paard vlinderen met onnavolgbare draaien en wendingen en prachtige hoge scharen. Ben je een turner met een groot creatief vermogen dan ligt hier de kans om je helemaal uit te leven.
 
Ringen
 
Oefeningen aan de ringen vragen veel kracht. Hierop zijn tal van onderdelen gebaseerd. Denk maar eens aan de plank voor of achter, de breedtehang en vrije balans. Het zijn onderdelen die afgewisseld dienen te worden met zwaai-elementen en natuurlijk een spectaculaire afsprong. Turnen aan de ringen is imponerend en prachtig om naar te kijken.
 
Sprong
 
Iedereen heeft op de gymles wel eens over een kast gesprongen. Maar op de turnclub merk je pas hoe heerlijk het is om echt te kunnen zweven over het officiële springtoestel genaamd de pegases. Na een snelle aanloop en krachtige afzet ga je in enkele seconden over het toestel. Het gebeurt met een stukje dynamiek, het ziet er flitsend uit.
 
Brug
 
Een echt zwaaitoestel met talrijke mogelijkheden. Elementen zijn zowel boven- als onder de liggers uit te voeren. Brug biedt de kans om creatief bezig te zijn. Daarin de uitdaging opgesloten om voor het eerst in je leven tot handenstand te zwaaien. Met toepassing van de juiste techniek een belevenis die de meeste turners mee kunnen maken.
 
Rekstok
 
Ook een specifiek zwaaitoestel, maar met het accent op hangen. Je draait en zwaait rond de stok, je moet lef en durf hebben om er iets meer uit te halen, maar het raakt je wel. Ronduit spectaculair is de eerste reuzenzwaai of de salto-afsprong waarbij je los van de stok komt. Met toepassing van de nieuwste voorbereidingstechnieken zijn dat elementen, die tegenwoordig in de gewoonste gymzalen realiseerbaar zijn.
 
Meer weten?
 
Voor meer informatie kun je contact opnemen met: Wilanda Thielen.